Plita vitroceramica

Plita vitroceramica este un aparat de gatit cu doua, trei sau patru ochiuri, asemanator unui aragaz clasic, care insa foloseste curent electric pentru a genera caldura si nu gaz. Denumirea vine de la materialul vitroceramic folosit la suprafata de gatit. Acest material are bune propriteti termice, rezistand cu usurinta la temperaturi foarte inalte si avand o conductivitate termica ridicata.

In functie de tehnologia folosita, exista doua tipuri de plite vitroceramice: cu inductie sau cu rezistenta electrica. Plita cu rezistenta functioneaza pe acelasi principu ca si in cazul unui resou: curentul electric incalzeste rezistenta, care transfera caldura in materialul vitroceramic, aceasta fiind apoi preluata de vasul de gatit.

In cazul plitei vitroceramice prin inductie, energia electrica este folosita pentru a crea campuri magnetice care interactioneaza cu materialul vasului de gatit, determinand astfel cresterea temperaturii acestuia. Astfel, materialul vitroceramic nu mai este incalzt direct de catre sursa de energie, ci indirect de catre vasul de gatit, eficienta fiind mult mai mare.

Avantajele majore ale unei plite vitroceramice cu inductie sunt:

  • suprafata incalzita, nu depaseste suprafata de contact a vasului pentru gatit
  • eficienta este mai ridicata, deci consumul de curent electric este mai mic
  • dupa utilizare racirea suprafetei vitroceremice are loc foarte rapid
  • temperatura in bucatarie nu creste in urma procesului de gatire
  • manerele oalelor metalice raman reci in timpul folosirii lor
  • timpul de gatire este mai scurt

Principalul dezavantaj al unei plite cu inductie este faptul ca poate functiona numai cu vase din materiale feromagnatice, care reactioneaza in contact cu campurile magnetice create de aparat. Deci nu se pot folosi recipiente din aluminiu sau alte materiale neferoase.

Indiferent de plita, oalele folosite trebuie sa aiba fundul cat mai plat (sa nu fie bombat in interior sau exterior). Materialul vitroceramic nu este foarte rezistent la socuri puternice, deci evitati orice impact cu obiecte grele. Nu curatati aparatul cu bureti abrazivi sau metalici, ci cu o racela speciala din plastic sau cu o carpa umeda si moale.

Zaharul topit poate distruge modelul de pe suprafata plitei vitroceramice, deci ar trebui indepartat imediat ce a cazut pe aceasta, chiar daca ochiul este inca fierbinte. In alte situatii, se recomanda ca plita vitroceramica sa fie curatata abia dupa ce s-a racit in totalitate si nu in timpul functionarii ei. In comert se pot gasi creme speciale pentru curatarea suprafetelor vitroceramice ce sunt eficiente mai ales in cazul unor pete arse si intarite care nu ies cu alte metode de curatare.