Aragaz

Conform deifinitiei din DEX, aragazul este o masina pentru gatit care foloseste gaz lichefiat drept combustibil (o combinatie de butan, propan, etan sau pentan).

Primul aragaz a aparut prin anii 1820 si a fost brevetat de catre James Sharp in anul 1826, dar folosirea lui a inceput dupa anii 1880, datorita lipsei infrastructurii.

Acest produs electrocasnic are doua forme de plural (aragaze/aragazuri), ambele fiind acceptate drept corecte. Desi definitia se refera clar la aragaz ca fiind un obiect ce functioneaza pe baza de gaz lichid, in limbajul comun semnificatia cuvantului include si alte obiecte similare alimentate insa cu electricitate: plita electrica, resoul etc. 

IN GENERAL EXISTA 3 MARI TIPURI DE ARAGAZ: 

1. Aragazele destinate uzului casnic

 au un volum mediu cuprins intre 85x50x50 si 85x60x60 cm, fiind amplasate de cele mai multe ori in incinta bucatariilor din locuinte personale. Majoritatea aragazurilor casnice sunt prevazute cu un cuptor pe gaz sau electric si au 3 sau 4 ochiuri (arzatoare) dotate uneori cu un mecanism de aprindere automata. 

2. Aragazul profesional 

– folosit in restaurante si cantine. Are un volum dublu sau chiar triplu fata de aragazul casnic si este prevazut cu 5-6 arzatoare sau chiar mai mult. Un aragaz profesional poate avea doua cupotoare incorporate (electrice sau pe gaz) si chiar o hota de evacuare a fumului si aburilor. Pentru un bun control al temperaturii, aceste aragaze sunt prevazute si cu termostat.

3. Al treilea tip de aragaz este cel de voiaj

denumit si aragaz portabil fara cuptor. Acesta are o marime compacta fiind prevazut cu maxim 1 sau 2 ochiuri de ardere si cu o butelie mica ce are un volum redus de gaz presurizat. In general un mini aragaz este util celor care isi petrec vacanta intr-o zona de camping sau intr-o rulota mobila. 

O altfel de clasificare a aragazelor ar fi dupa modul lor de functionare. Modelul clasic de aragaz este cel alimentat cu gaz de la retea sau de la o butelie. Insa, in urma cu putini ani a aparut pe piata si plita vitroceramica cu inductie, care functioneaza pe baza de curent electric. Avantajele unui astfel de aragaz electric ar fi ca prezinta un grad mai redus de risc, se poate curata mai repede, nu degaja miros de gaz si poate fi controlat mai usor. Pe de alta parte, dejavantajul principal e ca pretul energiei consumate va fi in general mai mare decat pretul gazului in cazul unui aragaz clasic. 

Aragazurile pot fi clasificate si dupa culoare (maro, rosu, alb etc.), dupa materialul de constructie (tabla, otel, inox etc.) sau dupa stil (modern, clasic, vintage, rustic sau retro). Unele aragaze (mai ales cele de ultima generatie) pot fi comercializate impreuna cu diverse accesorii precum: hota, rotisor, gratar (grill), sistem de aprindere automata sau termostat. 

CEI MAI IMPORTANTI PRODUCATORI DE ARAGAZE 

Exista multi producatori de aragaze, majoritatea fiind companii de produse electrocasnice care au sute sau chiar mii de modele in portofoliu. Pe piata din Romania cele mai importante firme producatoare de aragaze sunt: Aeg, Arctic, Ardo, Ariston, Beko, Bianco, Bosch, Delonghi, Electrolux, Franke, Gina, Glem, Gorenje, Hansa, Hotpoint Ariston, Hyundai, Indesit, Juno, Kaiser, Kumpa, Kumtel, Ldk, LG, Linetech, Luxor, Magister, Metalica, Ocean, Olimpia, Orion, Platinium, Rex, Samsung, Samus, Tehnoton, Terim, Westwood, Whirlpool, Wok, Wolf si Zanussi. 

Cele mai vandute modele de aragaz din Romania sunt produse de companiile: Arctic (smn4s, ng5512dttl si ag66dttlw), Beko (csg62110dx, cg61110dx, cg51110d, csg62110dw si cg51110dx), Groenje (gi52390iw, gi52190iw, gi51101iw si gi4307w), Hotpoint Artiston (cg64sg3xr si c35g1xf), Indesit (kj1g21swhu, k3g21wr si k6g21sxr), Orion: (ck100 si ogo c2in), Metalica f4, Magister f4s, Westwood wec34s si Zanussi (zcg053gw, zcg55mgx, zcg55jgw, zc542ts, zcg642tsw, zcg55fgw, zcg55pgw si zcg55dgw) 

DE UNDE CUMPAR UN ARAGAZ? 

Azhizitionarea unui aragaz se poate face de la magazine online precum emag.ro sau de la magazine fizice care au o oferta variata de aparate electrocasnice precum: Altex, Carrefour, Dedeman, Domo, Flanco, Selgros , Emag . In general, cel mai ieftin aragaz poate fi achizitionat la un pret de 400-500 lei, pe cand modelele de lux pot ajunge usor la sume de peste 3000 RON.  

CUM SE INSTALEAZA ARAGAZURILE? 

Odata cumparat aragazul trebuie montat corespuzator, altfel exsita riscul producerii unor accidente periculoase, mai ales in cazul aragazelor clasice, pe gaz. De accea instalarea unui aragaz ar trebui facuta numai de catre un specialist. Multe dintre maganzinele care comercializeaza aragaze au ca oferta transportul si instalarea gratuita a produsului cumparat. In acest caz puteti profita de bonusul oferit de magazin fara a fi nevoie sa platiti in plus. 

Altfel, solutia otpima este sa contactati un instalator care sa faca montarea pentru dumeavoastra. In timpul procesului de instalare se va verifica daca butoanele, duzele, butelia, termostatul si alte piese ale aragazului functioneaza corespunzator si nu prezinta niciun fel de defectiune. In cazul in care constatati ca una dintre piese este defecta atunci trebuie sa va adresati vanzatorului pentru a repara aragazul pe garantie sau pentru inlocuirea lui cu unul nou. 

Este de evitat amplasarea in bucatarie a unui aragaz langa frigider, caci caldura degajata in timpul procesului de gatire poate determina cresterea consumului de electricitate a frigiderului sau chiar defectarea acestuia.